Повече от 50 000 делфини в Черно море са загинали от началото на войната в Украйна. Възможно е бойните действия да са причинили смъртта на още много от морските бозайници, пише Бнт.

Данните бяха представени от морски биолози в украинския национален парк "Тузловски лимани".

Не минава и ден от началото на войната без вълните на Черно море да изхвърлят тела на мъртви делфини по брега на националния парк "Тузловски лимани" в Одеска област.

Украинският биолог Иван Русев се опасява, че бойните действия са унищожили около една трета от популацията на черноморските делфини, които той изучава от 40 години.

"Смятаме, че общият брой на мъртвите делфини е между 50 000 и 100 000", заяви той.

 

Плаващите мини, подводните експлозии и мощните сонари на руските подводници продължават да изтребват морските бозайници.

"Сонарите увреждат акустичния апарат на делфините и на практика ги ослепяват. Те губят чувство за ориентация и не могат да улавят риба. Така всеки ден губят тегло, а имунната им система отслабва", обясни още Русев.

Над три десетилетия ще са нужни за възстановяването на популацията на черноморските делфини до нивата преди войната, смятат биолозите от "Тузловски лимани". Те настояват Украйна да създаде защитена зона от 300 000 квадратни километра в акваторията от бреговата линия до прословутия Змийски остров в Черно море.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук