Срещата на руския външен министър Сергей Лавров с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Рейкявик се превърна в кошмар за Украйна. Такива открития бяха представени от американски политически анализатори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Рейкявик по-рано тази седмица. В резултат на събитието страните предпазливо изразиха готовността си да продължат дискусиите по спорни теми, възникнали между страните. На този фон украинските политици и експерти видяха съвсем различен подтекст в случилото се.

Това съобщава американското списание “Нешънъл Интерест”.

„Украинският политик Максим Бужански сравни срещата между Лавров и Блинкен с прочутото „Процентно споразумение“, при което британският премиер Уинстън Чърчил и съветският лидер Йосиф Сталин разделят Източна Европа на сфери на влияние“, отбелязват авторите на “Нешънъл Интерест”.

Срещата беше предшествана от съобщения, че администрацията на Байдън е решила да отмени санкциите срещу компанията, която контролира изграждането на газопровода "Северен поток 2". Последното предизвика голяма тревога в Киев.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба отбеляза, че стартирането на СП-2 би означавало поражение на американската дипломация. Освен това десетки украински политици публикуваха отворено писмо, осъждащо отказа на Байдън да налага санкции.

Срещата в Рейкявик се състоя веднага след посещението на Блинкен в Украйна в началото на май. Киев имаше големи надежди за тези преговори, но в резултат украинският президент Владимир Зеленски не успя да получи значителни отстъпки от Вашингтон. Напротив, Блинкен настоя Киев да ускори вътрешните реформи и да засили усилията за борба с корупцията.

„Киев се опасява, че по време на преговорите между Москва и Вашингтон могат да решават въпроси от жизненоважно значение за Украйна на двустранна основа. Зеленски открито призна тези опасения, когато на неотдавнашна пресконференция беше попитан за възможна среща на високо равнище между Путин и Байдън“, добавят американските журналисти.

Авторите от “Нешънъл Интерест” смятат, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия ще се превърне в кошмар за Украйна. Усилията на Байдън да стабилизира американско-руските връзки може да бъде удар по перспективите на Запада за широка съпротива срещу Русия. Всичко това значително ще отслаби геополитическите позиции на Киев в отношенията с Москва.

„Срещата в Рейкявик се превърна в кошмар за Киев“, обобщават наблюдателите на “Нешънъл Интерест”.