Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е предложил план за следвоенна Газа, който предвижда управлението на територията да се осъществява от местни палестински служители, които не са свързани с Хамас или неговите чуждестранни поддръжници, съобщиха израелски медии, цитирани от АФП.

Предложението, което Нетаняху представи на своя кабинет по сигурността, предвижда също израелската армия да продължи войната си срещу "Хамас", докато не постигне ключови цели.

Сред тях са ликвидирането на Хамас и Ислямски джихад и освобождаването на всички заложници, които все още са в плен в Газа.

След края на войната гражданските дела в Газа ще се управляват от "местни служители с административен опит", които "не са свързани с държави или организации, подкрепящи тероризма", съобщи вестник "Таймс оф Израел", цитирайки ключови елементи от плана на Нетаняху.

Дори и след края на войната израелската армия ще има "неограничена свобода" да действа на територията на Газа, за да предотврати всякакво възобновяване на терористичната дейност, според плана.

"Планът гласи, че Израел ще продължи напред с вече започнатия си проект за създаване на буферна зона за сигурност от палестинската страна на границата на Ивицата", се казва в доклада, като се добавя, че зоната ще остане "докато има нужда от нея в сферата на сигурността".

Предвижда се също така израелски контрол на сигурността "върху цялата зона западно от Йордания" от сушата, морето и въздуха, "за да се предотврати засилването на терористичните елементи в окупирания Западен бряг и Ивицата Газа и да се осуетят заплахите от тях към Израел", се допълни в доклада.

Планът предвижда "пълна демилитаризация на Газа извън това, което е необходимо за нуждите на поддържането на обществения ред".

Той има за цел да насърчи "дерадикализацията във всички религиозни, образователни и социални институции в Газа".

Ключов елемент от плана е премахването на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA.

Израел твърди, че няколко служители на UNRWA са участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври, в резултат на което загинаха около 1160 души, предимно цивилни.

Организацията на обединените нации уволни служителите, обвинени от Израел, и започна вътрешна проверка на агенцията. След появата на израелските обвинения няколко държави спряха финансирането на агенцията.

Планът съдържа и елементи, свързани с границата между Египет и Газа, която е засегната от контрабанда.

Ще бъде наложено "южно затваряне" на границата, за да се предотврати възобновяването на терористична или контрабандна дейност.

Някои елементи от плана на Нетаняху са в противоречие с визията на Вашингтон за следвоенна Газа.

Съединените щати подкрепиха призива на Нетаняху за изкореняване на "Хамас", който контролира Газа, но призоваха Палестинската автономия, ръководена от Махмуд Абас в окупирания Западен бряг, постепенно да поеме контрола в Газа.

Нетаняху отдавна осъжда Палестинската автономия, а израелският парламент подкрепи и друго негово предложение, с което се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук