Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщил, че разговарял по телефона с Владимир Путин и че заявил „правото и задължението” на еврейската държава да се защитава от атаки от сирийска територия.
Според rusvesna.su, разговорът се състоял на фона на рязкото изостряне на обстановката на сирийско-израелската граница, където е свален ирански безпилотен апарат и бе загубен израелски изтребител, нанасящ удар в условия на плътен зенитен огън.
 

Двамата лидери се договорили да продължат координацията между военните от двете страни за избягване на конфликтни ситуации в Сирия.
 
Според изказали се експерти по минали случаи, Израел просто търси повод за въздушни удари като абсолютно винаги отговаря несъразмерно на случайно попаднали снаряди по ненаселените Голански възвишения или нарушаване на границата от невъоръжени дронове. В същото време Израел води враждебна политика спрямо Сирия, като толерира и подпомага терористите. На тези действия Дамаск също би могъл да отговори „адекватно”, но се въздържа в името на добросъседските отношения.
 
Превод и редакция: БЛИЦ