Джеф Безос е най-богатият човек в света. С лично състояние от 121 млрд. долара, изпълнителният директор на Amazon е с 16 млрд. долара по-богат от втория в класацията Бил Гейтс.

Безос запази титлата „най-богат човек” дори и след развода със съпругата си Макензи Безос. Тя ще запази дял от 4% в Amazon, чиято стойност е приблизително 35.7 млрд. долара, което я прави третата най-богата жена на планетата.

Въпреки че годишната заплата на Безос възлиза на едва 81 840 долара, по-голямата част от неговото богатство идва от акциите му в Amazon. Най-богатият човек в света печели по 2 489 долара на секунда, или над два пъти повече от това, което изкарва средния работик в САЩ за седмица, сочат изчисления на Businessinsider.com.

Представяме ви девет невероятни факта, които показват в действителност колко богат е Безос.

1. Безос има 121 млрд. долара, при годишна заплата от едва 81 840 долара, което е по-малко от заплатите на повечето депутати в САЩ.

Разбира се, основната част от богатството на Безос идва от акциите му в Amazon, не от заплати.

Колко точно изкарва Безос на година? Според изчисления на Businessinsider.com на база състоянието му през годините, излиза, че той печели по 8.9 млрд. долара на година. Сумата изглежда още по-впечатляващо, ако се погледне колко печели на ден, час и секунда...

2. Безос печели по 2 489 долара на секунда – над два пъти повече спрямо средния работник в САЩ за цяла седмица. Това прави 149 353 долара на минута.

Това означава, че най-богатият човек в света изкарва за една минута над три пъти повече от средната годишна заплата в САЩ, която по данни на щатското бюро по труда възлиза на 47 хил. долара.

3. В резултат на развода си, Безос отстъпи от 25% от акциите на Amazon, които притежаваха двамата съвместно с бившата му съпруга Макензи. Въпреки това, той ще остане най-богатия човек в света.

От своя страна, Макензи Безос ще бъде третата най-богата жена в света, като преди нея остават наследницата на L’Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс и наследницата на Walmart Алис Уолтън.

Макензи, която е един от първите служители на Amazon, вече притежава 38.9 млрд. долара.

4. Състоянието от 121 млрд. долара на Безос е еквивалентно на 30% от даренията, които са получили 100-те топ колежа в САЩ.

Трите най-богати висши учебни заведения в САЩ - на база даренията, които са получили, са Harvard University с дарени 38.3 млрд. долара, University of Texas с 30.9 млрд. долара и Yale University с 29.4 млрд. долара.

Състоянието на Безос е по-голямо от даренията, получени от горепосочените три топ университета, взети заедно.

5. Безос е толкова богат, че когато средният американец похарчи 1 долар, е все едно Безос да похарчи 1.2 млн. долара. Средното състояние на щатските домакинства възлиза на 97 300 долара.

6.  Шефът на Amazon е близо 38% по-богат от британското кралско семейство. Състоянието на британската монархия възлиза на 88 млрд. долара към края на 2017 г., по данни на Forbes.

7. Състоянието на Безос е сравнимо с брутния вътрешен продукт на Ангола.

Около половината от БВП на Ангола, което възлиза на 121 млрд. долара, идва от добив на петрол, който оформя над 90% от износа на страната.

8. Нетното състояние на Безос е по-високо от БВП на Исландия, Афганистан и Коста Рика, взети заедно.

БВП на Исландия възлиза на 31 млрд. долара, на Афганистан достига 22.9 млрд. долара, докато Коста Рика има икономика в размер на близо 65 млрд. долара.

Ако случайно се чудите – БВП на България възлиза на близо 57 млрд. долара, или приблизително два пъти по-малко от състоянието на Безос.

9. Според официалната статистика в САЩ, средният мъж в страната с диплома за бакалавърска степен печели около 2.2 млн. долара в рамките на целия си живот.

Безос изкарва това за 15 минути.Жените с такава образователна степен пък печелят средно по 1.3 млн. долара в рамките на живота си. Безос, който има бакалавърска степен от Princeton University, печели 149 353 долара всяка минута.