5-годишният Оскар Сакселби-Лий от Уорчестър, Англия, получи от лекарите ужасна диагноза - остра лимфобластна левкемия и му бяха дадени само три месеца, за да се намери подходящ донор, пише Daily Mail.

За крехката си възраст Оскар вече е претърпял 20 кръвопреливания и химиотерапия. Сега детето спешно се нуждае от донор, за да попълни стволовите клетки, които са умрели по време на агресивното лечение. Лекарите казват, че колкото по-сходни са клетките, толкова по-вероятно е те да оцелеят при трансплантация, но търсенето на донор е по-скоро лотария.


За да помогнат на детето, през уикенда доброволци решиха да събират биологични материали в училището на Оскар. 4855 души решиха да вземат участие в благотворителното събитие и трябваше да стоят на опашка в продължение на часове на улицата под дъжда. В последната подобна кампания участваха 2200 души, но случаят с Оскар постави нов рекорд.
 През декември Оскар бе обикновено щастливо дете, но след това родителите започнаха да забелязват, че по тялото му се появяват странни синини. След прегледа експертите му откриха левкемия. Но нито лекарите, нито родителите се отказват, тъй като все още има шанс момчето да се спаси. Ето защо събирането на материали стига толкова далеч.

Превод: БЛИЦ