Кандидатът за президент на Украйна и действащ държавен глава се съгласи с условието на своя съперник шоуменът Владимир Зеленски заедно да дадат проби за алкохол и наркотици преди прекия им дебат, предават украинските медии. 

"В рамките на подготовката за дебата Петро Порошенко очаква в петък в 9 сутринта Владимир Зеленск в медицинския пункт на стадион "Олимпийски" за преминаване през всички необходими анализи, включително употреба на алкогол и наркотици", заяви говорителят на предизборния щаб на Порошенко Олег Медведев.

Той допълни, че независимата експертиза трябва да бъде извършена от сертифициране лаборатория. 

Порошенко пък написа в своя Twitter, че е готов да проведе дебата на стадиона, както предложи Зеленски, и той да бъде излъчван по всички национални телевизии. Така Порошенко отговори на ултиматума на Зеленски за дебат преди да изтече 24-часовия му срок.

Същевременно излязоха актуални проучвания, които сочат категорична победа на Владимир Зеленски на втория тур на президентските избори в Украйна с 49,4%.

Данните от експресни проучвания на тв каналите "112 Украина" и NewsOne, са публикувани в сряда на сайта на центъра "Социален мониторинг".  Според данните действащият президент Петро Порошенко ще събера едва 19,8% от гласовете.

Освен това 19,2% от анкетираните са се затруднили да отговорят на въпроса кой от кандидатите подкрепят, а 11,6% са заявили, че няма да участват в гласуването. 

На фона на тези негативни прогнози украинското правителство реше да замрази до провеждането на втория тур поскъпването на битовия газ и други стоки, за да не подкопае допълнително рейтинга на Порошенко. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ