На фона на нарастващото международно напрежение и ускоряващата се надпревара във въоръжаването, Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ (1997-2001 г.), и Игор Иванов, бивш министър на външните работи на Русия (1998-2004 г.), се обърнаха от страниците на The New York Times с призив за удължаване на Договора за мерките до допълнителното ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ III), който изтича следващата година.


Според дипломатите, за да се предотврати ядрен конфликт, е изключително важно да се възстановят дипломатическите канали между двете страни и да се установи по-нататъшно сътрудничество по въпросите на световната сигурност, пише "Поглед инфо".

През по-голямата част от миналото десетилетие руско-американските отношения бяха в криза: блокирането на обичайните линии на комуникация изостри недоверието и затрудни намаляването на напрежението и избягването на грешки, пишат бившите дипломати Мадлен Олбрайт и Игор Иванов на страниците на The New York Times.

Тази ситуация не отговаря на стратегическите интереси на тези две страни и застрашава глобалната сигурност, защото Русия и САЩ са единствените държави, които имат достатъчно ядрено оръжие, за да се унищожат една друга и цялото човечество.

Според експерти възстановяването на взаимното доверие и връщането на руско-американските отношения към по-спокоен курс в тази ситуация ще бъде трудна и дългосрочна задача, но и двете страни могат да избегнат още по-голяма нестабилност, ако разширят Договора за мерките за допълнително ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ- III) от 2010 г., който изтича след година.

От дипломатическа гледна точка и в настоящата ситуация остава много малко време за това: бившите външни министри подчертават, че с навременни действия и двете страни могат да предотвратят опасното и безсмислено балансиране на ръба на войната, започвайки с удължаването на договора.

Както припомнят Мадлен Олбрайт и Игор Иванов в американския вестник, след необмислено прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) миналата година, СТАРТ III е единственото настоящо споразумение, което ограничава руските и американските ядрени потенциали, а също така включва жизненоважни мерки за проверка и контрол, включително проверки на място за повишаване на стратегическата стабилност.

Ако бъде постигнато съгласие между Владимир Путин и Доналд Тръмп, договорът може да бъде удължен за пет години и те трябва да се възползват от тази възможност.

Избягвайки ядрения конфликт по време на Студената война благодарение на умелата дипломация, силното лидерство и късмета, САЩ и Русия направиха много след падането на Берлинската стена, за да засилят контрола върху оръжията, драстично да намалят ядрените рискове и да предотвратят използването на военно решение на възможните конфликти.

Въпреки това, сега с нарастването на геополитическото напрежение, основните международни играчи във военните си стратегии отново разчитат на ядрените оръжия и експертите изведнъж започнаха да говорят повече за разработване на нападателни оръжия, отколкото за предотвратяване на ядрен конфликт. 

„Някои дори вярваха в безумната идея, че може да се спечели ядрена война“, възмутени са дипломатите.

Както отбелязват авторите на статията, миналата година те, заедно с други бивши външни министри от повече от 12 страни, се срещнаха на Аспенския форум във Виена, за да разберат състоянието на глобалната сигурност и да анализират задълбочено тези тенденции.

В резултат на дискусиите участниците бяха разтревожени от възможните глобални последици от ускоряващата се световна надпревара във въоръжаването, увеличения риск от военни инциденти и отхвърлянето на споразуменията за намаляване и неразпространение на ядрените оръжия.

Бившите външни министри направиха изявление, в което призоваха лидерите на всички държави незабавно да предприемат мерки за противодействие на ядрената заплаха: налични са средства за това, но те могат да бъдат използвани само при мъдро ръководство, както това беше по време на Студената война.

Тази пролет на 50-годишнината от Договора за неразпространение на ядрените оръжия в Ню Йорк ще съберат 190 страни, за да оценят настоящата опасност от ядрен конфликт и трудностите при неразпространението на ядрените оръжия.

Според дипломатите разширяването на СТАРТ III би било сигнал за онези страни, които се замислят за своята отговорност за разпространението на такива оръжия, а също така ще постави основата за по-активно международно сътрудничество през новото десетилетие.

Както Мадлин Олбрайт и Игор Иванов подчертават в заключение, гарантирането на сигурността ще стане още по-трудна задача в бъдеще поради развитието на новите технологии, така че обновяването на дипломацията, което се основава на общото разбиране на опасностите и начините за противодействие на заплахите, ще се превърне в жизненоважна необходимост.

Най-важната стъпка в момента е разширяването на СТАРТ III. Русия вече изрази готовността си за това - президентът Тръмп трябва само да се съгласи и одобрението на законодателната власт в този случай не се изисква. „Времето е решаващ фактор“, пишат дипломатите в The New York Times. 

„Бездействието с надеждата, че можем да изчакаме по-добро споразумение, ще доведе до катастрофа: може да загубим СТАРТ III и да не намерим адекватна замяна за това.“ 

Нещо повече, това е възможност за „подобряване на сигурността и възстановяване на доверието между двете световни ядрени сили“, която „не трябва да се пропуска“.