Русия не само разработва хиперзвукови оръжия, но и средства за защита от тях, това съобщават световните информационни агенции, като се позовават на източници от военно-промишления сектор.

Руски инженери проектират свръхдалекобойна ракета с въздушно базиране, способна да прехваща високоскоростни и маневриращи цели. Според експерти тази работа е изключително актуална днес, след като Пентагонът обяви план за изпитание на четири нови хиперзвукови оръжия през 2020 г.

Доналд Тръмп разказа за супербързите американски ракети ВИДЕО

Министерството на отбраната на Русия прие принципно решение за разработване за МиГ-31 и МиГ-41 многофункционални ракетни комплекси за прехващане и поразяване на хиперзвукови боеприпаси.

Източници съобщиха пред "Известия", че се провеждат теоретични изследвания на свръхдалекобойни ракети "въздух-въздух" с разделящи се бойни глави. Един от кандидатите, пише вестникът, е ракетата със среден обхват К-77М.

Миналата година руският лидер Владимир Путин заяви, че рано или късно ще се появят хиперзвукови оръжия във водещите държави. Руският лидер постави за задача разработването на средства за защита от този тип оръжия.