Великобритания изпрати в Черно море един от 6-те си модерни разрушители като сигнал за Русия, обаче е съмнително Москва да е възприела сериозно появата край своите брегове кораб от отслабващия британски флот, пише анализаторът Майкъл Пек в The National Interest.
По-рано британският вестник Daily Mail съобщи че разрушителят Diamond (типа 45) ще оглави тактическата група на НАТО и ще защити 650 британски войници, участващи в секретни учения в Украйна”. Военният министър Майкъл Фелън, коментирайки изпращането на кораба, заяви, че Великобритания „изпраща сигнал” за готовността „да поддържа суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”.
 

Съмнително е обаче, пише авторът, че разрушител с 60 морски пехотинци на борда си някак ще повлияе на Москва. Появяването на Diamond в Черно море, според Майкъл Пек, ще се окаже само символичен жест, тъй като в открито сблъскване единственият разрушител, намиращ се край руските брегове, може да бъде унищожен много бързо и не би оказал никаква помощ на Украйна.
 
Освен това, напомня Пек, разрушителите от „проект 45” са известни с капризните си двигатели, които често отказват в тропически води. „За щастие на британския флот, Черно море не се намира в тропиците” – иронизира той.
 
Заедно с това, счита авторът, първото от времето на Студената война появяване в Черно море на британски военен кораб свидетелства за активната външна политика на Обединеното кралство. За това говори участието на Кралските ВВС във въздушните операции в Ирак и Сирия или помощта на британските военни в обучението на украински войници.
 
Британският кораб беше изпратен в Черно море за учението на НАТО и Украйна „Морски щит” (Sea Shield) от 1 до 10 февруари.
 
Превод и редакция: БЛИЦ