Руската система за електронна война "Красуха" изпържи два от най-скъпите американски изтребители. Според данни, публикувани от американските военни, руските системи за електронна война, разположени в Сирия, са нанесли сериозни щети по двата най-скъпи американски изтребителя - F-35 и F-22. 


Системите на последния са попаднали под мощното електронно въздействие на руснаците и изглежда са станали напълно неизползваеми, тъй като не са успели да определят точното им местоположение във въздушното пространство над Сирия.

"Израелските източници са все по-убедени, че трите седмици сривове в електронната навигация за гражданските полети са страничен ефект от руските електронни заглушавания от Сирия”, съобщава Breaking Defense. 

“Москва се опитва да пречи както на западните самолети, включително на най-новите секретни F-22 и F-35, така и на импровизираните дронове на терористите” пише изданието The National Interest, цитиран от pogled.info. 

Първоначално се предполага, че руските системи за електронна война могат да заглушават космическите кораби, но много по-забележително е, че наземната техника демонстрира уверена експлоатация и следователно ефектът се осъществява изключително срещу летателни апарати.

Интересното е, че наземните GPS системи не са засегнати, казва Breaking Defense.

Това прави заглушаването на авиационния GPS подозрително специфичен - още един знак, че това не е прост проблем, а някакво електронно оръжие. А руснаците са инвестирали сериозно в мощни системи за заглушаване, които изпращат фалшиви GPS сигнали, 500 пъти по-силни от реалните, отклонявайки гражданските навигатори на километри”, добавя The National Interest.

Трябва да се изясни, че ефективният обхват на руските системи за електронна война „Красуха-4” е около 300 километра.

Руската военновъздушна база в сирийския Хмеймим и военноморската база в Тартус в този смисъл служат като изпитателна площадка не само за тестване на руско оръжие, но и са много привлекателен обект от интерес за „нашите чуждестранни партньори“.

Там в неутрално пространство непрекъснато се мотаят патрулни самолети P-8A “Посейдон” и електронният разузнавателен самолет RC-135W от въздушната база “Суда Бей” в Крит.

И тогава се случи неочакваното. Според сериозната американска аналитична публикация на The National Interest по време на отражението на поредния масивен набег на терористичните дронове върху Хмеймим, електронното военно оборудване, което руснаците включват, е критично повредило бордовата електроника на изтребителите F-35 и F-22, които „случайно се озовават там“.

Пилотите с големи затруднения успяват да върнат „изключително лошо управляемите” машини у дома.

Най-неприятното за американските експерти е , че и двата самолета принадлежат към класа на най-високотехнологичните оръжия, а разбилата ги станция “Красуха”, която е приета от руската армия през 2013 г., е разработена по-рано. Официално програмата на държавните ѝ изпитания приключи през 2011 г. Така теоретично, F-22 и особено най-новият F-35, би трябвало имат гарантирана, ако не уязвимост, то във всеки случай достатъчна бойна стабилност.

Обаче се случи. Това, което е най-забавно според американците, дори не е било нарочно.

Според тях руските радари от позициите си в зоната на баража на американските изтребители не са могли да ги видят и затова не са могли да им влияят целенасочено. А и не им е трябвало.

Те са се занимавали с отразяването на непосредствената атака на дронове.

Странно е, че F-22 е на американските, а F-35 на израелските военновъздушни сили. Но и двата самолета пострадват. Руснаците не ги свалят, не. Просто ги изпържват качествено. И не могат да им се предявят оплаквания.