Турчин вече 27 години живее на летище "Ататюрк" в Истанбул, но ще бъде принуден да го напусне от началото на новата година, тъй като то ще престане да функционира и ще бъде заменено от новопостроеното, трето летище на мегаполиса. Това съобщава Анадолската агенция.

Историята на Байрам Тепели е подобна на тази на иранеца Мехран Карими Насери, прекарал 18 години от живота си на летище "Шарл де Гол" в Париж и вдъхновил филма на Стивън Спилбърг от 2004 г. "Терминалът" с участието на Том Ханкс и Катрин Зита-Джоунс, съобщи БТА.

Турчинът споделя, че след близо 30 години на летището го чувства като свой дом и е свързан с много спомени с него. Мъжът с тъга очаква моментът, в който ще трябва да го напусне.

"Много съм тъжен, че закриват летище "Ататюрк", споделя той и допълни: "За мен то е като дом, много ще ми липсва".

На аеропорта Тепели се озовал, след като на 27-годишна възраст напуснал родната Бурса и отишъл в Истанбул. Там той си намерил работа във фирма за почистване и бил изпратен на летището. Дори и след като се наложило да напусне тази работа, Тепели останал на летището. Благодарение на хората той не гладувал и никога не бил сам.

Независимо от обстоятелствата, мъжът запазил стандартите си за чистота. Всяка вечер преди да си легне, той посещава тоалетните на летището, откъдето си набавя хигиенни материали и внимателно почиства креслата в терминала, на които прекарва нощта.

По време на продължителния си престой на летището Тепели е създал много приятелства, както с персонала, така и с пътници.