Фатална е за капитан Уилям Шафнър катастрофата, станала на 8 септември 1970 г. някъде над Северно море. Името му обаче се оказа на първите страници двадесет години по-късно поради твърденията, че той е бил изпратен на тайна операция за пресрещане на НЛО.
Докладите, изтекли през 1992 г., разкриват, че 28-годишният пилот, дислоциран в базата на Кралските въздушни сили Бинброк в Линкълншир, е изчезнал безследно сред среща с блестящ син обект някъде близо до източния бряг.
Grimsby Evening Telegraph публикува, позовавайки се на анонимен източник, последния разговор между изчезналия американец и контролната кула в Сакстън Уолд. “Виждам нещо като голяма футболна топка ... но направена от стъкло. Движи се във всички посоки”, казал пилотът преди мистериозния инцидент.
Спасителите със седмици не могли да открият останките от неговия самолет. Когато накрая ги открили, от пилота нямало и следа.
Според доклада на Кралските въздушни сили инцидентът е станал, след като капитан Шафнър е направил грешка и е паднал в морето при тренировка на нисък полет. В доклада обаче не се обяснява защо тялото на пилота така и не е открито.
Представител на Министерството на отбраната посочва във въпросния документ, че няма никакви данни за среща с неизвестен летящ обект, нито доказателства, че НЛО е свързано с инцидента по какъвто и да е начин. Специалистът по НЛО доктор Дейвид Кларк описа публикуваните уж последни думи на пилота като “интелигентна измама”. За случая той обвини фанатизираните поклонници на научната фантастика. “Не разбирам какво са искали да постигнат. Причинихме само болка и страдание на семейството на загиналия капитан Шафнър. Тези информации само ненужно предизвикаха съмнения за причините за неговата смърт и подозрения, че министерството е укрило информация. Напълно ненужно”, каза доктор Кларк, пише “Ютарни лист”. /БЛИЦ