Нов "император" на ромите по целия свят бе "коронясан" официално днес в румънския град Сибиу, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. "Коронацията" стана по време на погребалната церемония на предишния ромски "император" Юлиан Първи, който почина на 12 януари на 79-годишна възраст след тежко боледуване.
Новият самопровъзгласен "император" на ромите е неговият син Юлиан Втори. През последните 30 години той живее в САЩ, но сега се завърна в Румъния, за да поеме короната и титлата от баща си. Юлиан Втори обеща да се завърне окончателно в Румъния, за да може да ръководи по-добре етноса. "Много е трудно след 30 години да се върнеш назад (...), но проблемите на ромите ме карат да се върна в страната, за да мога да ръководя по-нататък този етнос", заяви новият "император".

Юлиан Втори разказа, че в САЩ има бизнес с камиони. Той посочи, че когато се завърне в Румъния ще насърчава ромите да изпращат децата си на училище, за да научат занаяти и да могат да работят. "Искам чрез моята дейност да помогна на ромския етнос и той да подобри стандарта си на живот; смятам, че образованието на нашите деца е най-важният елемент за по-добър живот. Друг много важен елемент е подготовката на младежите за професии, които да им дадат възможност да работят и да имат стабилни заплати. Да имаш работа е необходимост", заяви новият ромски "император".

Юлиан Втори бе коронясан от императорски съвет, съставен от 21 съветници, сред които неговата майка, наречена императрица Вероляна Ръдулеску, и брат му, наречен принц Сорин Ръдулеску. "Коронацията" се състоя днес в помещение, съседно на това, в което бе трупът на неговия баща. С корона на главата Юлиан Втори участва в погребението на баща си, а службата бе водена от пастор Дорин Чоаба - самопровъзгласен "цар" на ромите по целия свят. Юлиан Втори заяви, че ще трябва да убеди съпругата и дъщеря си, които са се установили в САЩ, да се завърнат у дома.

В момента той е женен за дъщерята на бившия самопровъзгласен цар на ромите по целия свят Йоан Чоаба - Лучия, която е леля на сегашния цар Дорин Чоаба. От първия си брак Юлиан има две деца, които живеят в Румъния. Докато се върне окончателно в страната, Юлиан Втори ще бъде подпомаган в ръководенето на ромския етнос от своя по-малък брат Сорин, който живее в Румъния. Друго намерение на новия ромски "император" е сдобряване със семейството на Дорин Чоаба и по-добро сътрудничество с него. Юлиан Втори признава, че е имало проблеми между двете фамилии - Ръдулеску и Чоаба, които живеят в един и същи квартал на Сибиу, разделени от две улици.