Нови трусове на Wall Street в понеделник сутринта, въпреки спешните мерки на Федералния резерв през уикенда, които целяха по-лесен достъп до пари в брой, предава BG VOICE.

Инексът Dow Jones Industrial Average се срина с 2200 пункта още при отварянето на Нюйоркската фондова борса, докато S&P 500 и Nasdaq отбелязаха понижение с около 8% всеки. Заварди срива търговията беше напълно спряна за 15 минути.

Хаосът настъпи само 12 часа, след като Федералният резерв обяви серия кризисни мерки, намалявайки лихвите почти до 0 в неделя вечерта, инжектирайки кеш в Treasurys и, обявявайки координирани усилия с централните банки по света за осигуряване на ликвидност, докато пандемията от коронавирус понижава световната икономика.

Но тъй като пазарът погълна много скромните ефекти от действията на Фед, брокерите останаха неубедени, че дори такива безпрецедентни мерки ще компенсират финансовия удар. 

„Намаляването на лихвите за кредитополучателите леко ще облекчи тежестта на съществуващите дългове, но е малко вероятно да подтикне обичайния приток на заеми“, заяви Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate.com.

Този проблем стана по-очевиден този уикенд, тъй като рафтовете на супермаркетите се опразниха, след като хората започнаха да се презапасяват за продължителен престой у дома, поради затварянето на много квартални училища и предприятия.

Докато президентът Доналд Тръмп похвали Федералния резерв за действията му в неделя, той също така отбеляза, че американците не трябва да „съхраняват основните хранителни доставки“.

„Не е нужно да купувате огромни количества, защото е трудно зареждането на магазините“, каза той пред репортери в Белия дом след разговор с ръководителите на хранителни вериги, включително Walmart, Whole Foods и Target.

Данните за производството, публикувани от Китай през уикенда, бяха тревожен показател за това, което може да се случи в САЩ, като продажбите на дребно намаляха с 20,5%, а промишлената продукция – с 13,5%.