Край на евтиното пазаруване от английски сайтове. Заради Брекзит поръчките оттам ще поскъпнат, защото ще подлежат на митническо освобождаване и ще им се начислява ДДС. Това вероятно ще откаже поне на първо време много българи да купуват онлайн от amazon.co.uk, ebay.co.uk, adidas.co.uk, next.co.uk и десетки други любими марки, пише "Марица".

Майките на малки деца пък трябва да се откажат от изгодния шопинг на детски дрешки, който беше много популярен доскоро. Във Великобритания детските стоки бяха с много ниско ДДС и излизаха много на сметка. Промяната идва в много неподходящ момент, защото онлайн магазините в момента работят с големи следпразнични отстъпки. Намалението стига и до 80% от редовните цени.

От първи януари и официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС, държавата попада в графата „трети страни” и пратките, идващи оттам подлежат на митническо представителство, начисляване на мито и ДДС.

Търговските мита вероятно ще са нулеви, но от ДДС-то не може да се избяга. Така за пратки, чиято стойност е до 30 лева, не се дължи нито мито, нито ДДС. За колети на стойност между 30 лева и 150 евро , се начислява ДДС.

А за стоките, идващи като поръчка от физически лица над 150 евро, се дължи и мито, и ДДС, обясниха от пресцентъра на Агенция Митници. Правилото не е ново, то се е прилагало и досега за всички пратки и колети, идващи от „трети страни”.

Оскъпяването на покупките от английски сайтове идват по две линии. Първо, всяка поръчка ще подлежи на митническо обслужване. Тази услуга може да се извърши от посредник /склад, депо на територията на Обединеното кралство, където онлайн магазините пращат стоките/, след като обаче се регистрира като митнически агент, или от външна фирма.

И в двата случая ще има допълнителни разходи, попълване на формуляри и забавяне. Получателят в България също може да влезе в тази роля, но също след определени регистрации и големи формалности. И второ, 20% ДДС автоматично ще се прехвърли към купувача. Така, ако купите едно палто за 100 евро, смятайте, че за вас то ще струва минимум 120 евро плюс таксата, която ще ви се начисли за митническото обслужване.

Пазаруването от Англия до България досега работеше по много добре отработена схема. Българите поръчваха стоки от сайтовете, а пакетите пристигаха на английски адреси, в т.нар. депа. Тези складове се държат от българи и те поемат ангажимента по доставката към страната ни.

След първоначалното объркване и неяснотите около Брекзит и работата на тези депа, много предприемачи просто затвориха складовете си и не приемат повече поръчки. Уговорката е, че това е „временно”, докато се запознаят с новите изисквания и намерят начин  да им отговорят. С такова съобщение до клиентите си излязоха shopper.bg, dostavki.co.uk, gabco.

„Габиели”, която има офиси и в Пловдив обаче продължават да работят, като търсят съдействие от клиентите си, чиито пратки ще тръгнат от Обединеното кралство след 31 декември, въпреки че са поръчани преди нова година. Купувачите трябва да пращат скрийншотове на покупките си, за да се види цената и на тази база да се попълнят митническите формуляри.

От фирмата за транспорт и доставки се надяват бързо да се справят с предизвикателството и до средата на януари процедурите по митническо освобождаване да бъдат автоматизирани.

Куриерската фирма „Спиди” официално обяви, че от 21 декември м.г. прекратява всички услуги до Великобритания и Ирландия, докато се изчистят всички детайли.

Обикновено транспортните фирми, които доставят покупките от депата до България, взимат такса между 2 и 3 лева на килограм товар. Изключение има за обемисти пакети и такива с неправилна форма. Сметката им излиза, защото пускат курсове до България, когато превозното средство е пълно. Страничен бизнес им е пренасянето на багаж от и до Англия. Това също излиза по-евтино, отколкото ако куфарите летят със собственика си в самолета.

= Германия е новата Англия =

Фирмите-посредници при пазаруване онлайн в Англия препоръчват Острова да се замени с Германия. Повечето имат отворени складове и там и ще работят по същата схема, както във Великобритания. Шопинг маниаците обаче не са толкова ентусиазирани от офертата. В специализираните форуми те споделят, че пазаруването от немски сайтове съвсем не излиза толкова изгодно, колкото от английски. Или поне не при всички стоки.

 = Изключението =

Ако братовчедка  от Лондон ви изпрати подарък в колет и той е на стойност до 39 паунда, новите правила не го засягат. Промените важат единствено за изпращането на пратки с търговски стоки, но не и за лични безвъзмездни пратки от физическо лице на физическо лице, обясняват от Български пощи.