Смъртоносна гъбична инфекция, която е трудна за лечение, се разпространява с "тревожна" скорост, съобщи Би Би Си, като се позова на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Случаите в САЩ почти са се удвоили през 2021 г. - от 756 на 1471, се казва в докладите на американските учени.

Здравите хора не са изложени на риск от Candida auris, но тези със слаба имунна система - или използващи медицински устройства като апарати с кислород или катетри - могат да развият тежко заболяване или да умрат. По-голямата част от тестваните случаи са били имунизирани срещу гъбични инфекции.

Здравният институт на САЩ определи ситуацията като "спешна заплаха от антимикробна резистентност". Повечето установени с инфекцията пациенти са били в болници и домове за възрастни хора. Инфекцията се разпространява от "контакт със засегнати пациенти и замърсени повърхности или оборудване".

Един на всеки трима пациенти с инвазивни инфекции умира, но може да бъде трудно да се оцени точната роля на Candida auris при уязвимите пациенти, каза епидемиологът от института д-р Меган Лиман.

Най-честите симптоми са треска и втрисане, които не се подобряват след лечение.

Само лабораторен тест може да потвърди инфекцията, която беше докладвана за първи път в САЩ през 2016 г. Най-бързото нарастване на случаите е от 2020 до 2021 г., според данните, публикувани в Annals of Internal Medicine.

Друга причина за безпокойство е увеличаването на случаите, които са станали "резистентни към най-препоръчваното противогъбично лекарство за лечение на инфекцията".

Д-р Лиман каза пред CBS News, че нарастването на заразата "подчертава необходимостта от непрекъснато наблюдение, разширен лабораторен капацитет, по-бързи диагностични тестове и придържане към доказана превенция и контрол на инфекциите".

В други страни също се наблюдава увеличение на случаите на Candida auris. Миналата година Световната здравна организация го включи в списъка си с "гъбични патогени с приоритет".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук