Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. Тази статистика е на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун. От години те настояват за повече превенция и възможности за консултации със специалисти. 

"В момента пренаталната диагностика може да установи наличието на допълнителната 21-ва хромозома, която стои в основата на този синдром. Макар много неща да сме научили за Синдрома на Даун, далеч не всичко ни е известно - нямаме пълна яснота върху рисковите фактори, които водят до неговата поява. 

Над 35 години (бел. ред. - възрастта на майката) рискът става по-висок", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя обясни, че има вариант, при който 21-вата хромозома не е точно там, където ѝ е мястото, а цялата или част от нея е при друга двойка хромозоми. При друг вариант в част от клетките се съдържа тази допълнителна хромозома.

"Светът направи много голяма стъпка напред по отношение на това състояния. В средата на миналия век хората са живеели малко над 20 години. Сега в страните с добре развита здравна система преживяемостта е 60 години и ще продължи да се увеличава. Всички тези деца и хора имат своя уникална система.

Броят на хората, които биха могли да се включат по-активно в социалния живот, е много по-голям от тези, които имат възможност да го направят", каза още проф. Александрова в "България сутрин".

Вирусологът посочи, че към момента няма лечение, но тези хора трябва да бъдат обект на непрекъснати прегледи. Проведени са клинични проучвания, които дават надежда за пробив в лечението на Синдром на Даун.

"Над 10 хиляди са известните редки болести, няма как да бъде осъществен контрол върху всички тях", обърна внимание проф. Александрова.

КОВИД-19

"Вече възприемаме Ковид като част от пейзажа, научихме се да се справяме по-добре с предотвратяването, диагностиката и лечението му. Огромна част от хората вече имат базов имунитет. През тези години видяхме къде са ни слабостите, видяхме колко е трудно на медицинските специалисти", заяви вирусологът от БАН.

Проф. Александрова е на мнение, че благодарение на опита, който натрупахме с Ковид, държим под контрол и следим случващото се с други инфекциозни агенти. 

"Доста други заболявания се върнаха с пълна сила - варицела, морбили... Ковид и в момента отнема човешки животи. Трябва да продължим да развиваме лечението и да усъвършенстваме ваксините. СЗО не е отменила пандемията, тя ще продължи", подчерта гостът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук