Здравословното състояние на Ким Чен Ун отново бе поставено под въпрос, като японският външен министър Таро Коно заяви, че има „подозрения“ за севернокорейския лидер, предаде в. „Дейли експрес“.

Коно изтъкна, че подновената агресивност на Севера – включително и разрушаването на офиса за връзки с Юга миналата седмица, е част от умишлена стратегия, имаща за цел да отклони вниманието от състоянието на 36-годишния Ким.

Слуховете за здравето на Ким, базиращи се на спекулации, че той е починал или е в кома след несполучлива сърдечна операция. Те заляха света, след като младият лидер не се появи на честванията за рождения ден на Ким Ир Сен – неговият дядо и основател на Северна Корея, на 15 април.

След това държавните медии публикуваха в началото на май записи как той открива фабрика за изкуствени торове в Пхенян, но скептици изтъкнаха, че няма начин да се разбере кога са заснети.

Говорейки на пресконференция за клуба на чуждестранните кореспонденти в Япония, външният министър Коно също така намекна, че нещата не са добре.

„Скорошните ходове на Северна Корея са много странни – изтъкна той. - Подозираме, че COVID-19 се разпространява из Северна Корея и Ким Чен Ун се опитва да не бъде заразен, така че понякога той не излиза на публични места. Имаме някои подозрения за здравето му“.