През целия преход на новата фрегата „Адмирал Григорович” на Черноморския флот от Балтийск (Калининградска област) до Севастопол в Крим постоянно я съпровождали от 2 до 4 кораба на НАТО. Това съобщава за ТАСС командирът на 30-та дивизия надводни кораби от ЧФ капитан 1 ранг Олег Криворог. Фрегатата идва за усилване на руския Черноморски флот непосредствено след появата в региона на най-модерният американски разрушител "Портър", въоръжен с крилати ракети "Томахоук" и противоракетна система "Иджис".
В съпровождането имало и 4 бойни кораба на Турция, особено при преминаването на Проливите на 8 юни. Руснаците го приемат като знак на внимание от турските си колеги за значението на новите кораби, влизащи в състава на ЧФ. По характеристики те са съизмерими с ракетните крайцери от предишното поколение, а по някои параметри ги превъзхождат, заявил Криворог.

Командващият Черноморският флот адмирал Александър Витко обяснил вниманието към новия кораб: „Записват неговите характеристики, снемат неговия хидроакустичния портрет. Те си вършат работата, ние – своята.” После записите се предават на подводниците, които наслагват получените в морето оперативни данни с архива на фонотеката и определят конкретния кораб, без да изплават на повърхността.

Фрегатата „Адмирал Григорович” е първият надводен кораб за далечна зона, който получава ЧФ за последните 35 г. На 6 май той напусна Балтийск на път за Севастопол.

Сега освен главния кораб „Адмирал Григорович” и предадения на 7 юни „Адмирал Ессен”, се дострояват третият и четвъртият кораби „Адмирал Макаров” и „Адмирал Бутаков”. „Адмирал Истомин” е на стапела, а шестата фрегата още не е заложена.

Новата фрегата носи името на адмирал Иван Григорович, последния морски министър на Руската империя. Безспорна е заслугата на Владимир Путин, че успя да примири миналото от царизма и комунизма на основата на държавността и да избегне противопоставянето в обществото.

Превод и редакция: БЛИЦ