Руското външно министерство заяви, че Москва ще отговори на навлизането на американски военен кораб в Черно море, но не конкретизира с какви мерки, предаде Ройтерс, като си позова на агенция РИА Новости. Руската държавна медия съобщи, че преди дни американският ескадрен миноносец "Портър" е навлязъл в Черно море за рутинна мисия, което според нея поставила нащрек Москва, тъй като корабът е въоръжен с нова ракетна система.
Според министерството целта на тази и други мисии е да се засили напрежението преди срещата на високо равнище на НАТО във Варшава в началото на юли.

Висши представители на американския военноморски флот обявиха в сряда пред журналисти, че този месец американските военни ще изпратят също два самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на алианса, с което Вашингтон се стреми да бъде противовес на руската военна активност.

Ние, разбира се, не одобряваме това и несъмнено ще вземем ответни мерки, каза Андрей Келин, висш служител на руското външно министерство, във връзка с действията на "Портър".

Той определи разполагането на американски самолетоносачи в Средиземно море като демонстрация на сила, която според него задълбочава хладните отношенията между Москваи Вашингтон, предизвикани от действията на Русия в Украйна и Сирия.

ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД МИНУТИ В БЛИЦ: КАКЪВ ЩЕ Е ОТГОВОРЪТ НА МОСКВА