Едва сега става известен мащабът на задържаните мигранти от Близкия Изток и Африка, извършен от немската полиция в новогодишната нощ в Кьолн. Както съобщава Life, става дума не за „няколко стотици” – полиция обкръжила, респектирала и изгонила от площада на гарата (преминаващ в площад край Кьолнската катедрала) над 1000 мъже със североафриканска външност, а така също задържала навлизането на влак с тълпа от 300 души от тези страни.
Полицейски хайки преминали през съседните Дортмунд, Хаген и Франкфурт на Майн, както и в други провинции.
 

„Ние искаме да създадем антитеза на предходната година и аз мисля, че това начало ни се удаде” – заявила за изданието Focus Online кметът на Кьолн Хенриета Рекер и отбелязала, че нейните действия са „разбираеми за народа”.
 
БЛИЦ припомня, че преди година на този гаров площад многохилядна тълпа от разбеснели се мигранти от Северна Африка подложи на групово сексуално насилие празнуващи германки.
 
Действията на полицията са поддържани от дясната популистка партия „Алтернатива за Германия” (АзГ), последователно критикуваща политиката на канцлера Ангела Меркел относно приемане на мигранти от мюсюлмански страни.
 
„Ние изразяваме благодарност към всички служители на полицията” – се казва на страницата на партията във Фейсбук. – Но не трябва да забравяме, че сега в нашата свободна страна публичните празнувания са възможни само в присъствието на голям брой служители от правоохранителните органи.”
 
На гребена на антиимигрантската вълна партията АзГ през 2016 г. тръгна от нулата и на местните избори в много провинции зае второ място след християндемократите и социалдемократите. Предричат й успешно да влезе в Бундестага през септември 2017 г.
 
Струва си да се добави, че малко преди Нова година ултрадесните Националдемократическа партия и партията „Републиканци” подадоха заявки за масови акции на 31 декември в центъра на Кьолн, но техните демонстрации бяха забранени от полицията. Властите обаче си направили определени изводи, че без техни строги мерки функциите им ще ги изпълни обществото.
 
Превод и редакция: БЛИЦ