Специалните служби задържаха втори заподозрян в съучастие в атаките в южната част на Франция. Прокурорът на Париж описва хода на разследването и разкри подробности за специалната операция, която имаше за цел да освободи хората и да премахне терориста, пишат чуждестранни медии.
Франсоа Моленс заяви пред журналисти, че убитият в петък при терористичния акт джихадист, се казва Редуан Лакдим. През цялото време той е заплашвал да взриви склада, в който е взел заложници.
 

„Той е отишъл в супермаркета като крещял „Аллах Акбар“. Бил е част от редиците на „Ислямска държава“. Лакдим е застрелял мъж и служител в магазина, в който е нахлул. Двамата загиват на място. По време на взимането на заложници в търговския обект се намират около 50 души", каза прокурорът.
 
Според Моленс след известно време лейтенантът–полковник на жандармерията Арно Белтрам е сменил заложник. Полицаят е пристигнал на мястото с група силоваци. Лакдим заплашвал многократно да се самовзриви и няколко пъти стрелял в него. След края на драмата служителят на реда бе настанен в болница за лечение, но тази сутрин е издъхнал от раните си.
 
Прокурорът заяви, че по време на разследването на нападенията е задържана и жена, която може би е съучастник на ликвидирания Редуан Лакдим. Името й обаче не се съобщава. В момента органите на реда я разпитват.
 
„Задържана е за престъпна конспирация във връзка с терористичната аттака“, добави Моленс.
 
БЛИЦ припомня, че в петък сутринта 26-годишният жител на Каркасон от арабски произход – Редуан Лакдим, похити автомобил. Той рани водача и уби спътника му, а след това задигна возилото им. После нападна група невъоръжени командоси. След това Лакдим се насочил към супермаркет в съседното градче Треб, където е отрил огън и е взел заложници. Всичко това се случва съпроводено от крясъците му“ Отмъщение за Сирия“. Операцията по обезвреждането му тече няколко часа, след което органите на реда щурмуваха обекта и ликвидират джигадиста. Френските власти съобщиха, че трима души са убити, а 16 ранени при заложническата драма.
 
Лакдим е бил замесен в трафик на наркотици. Зад действията му в южната част на Франция застанаха терористите от „Ислямска държава“.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!