Дания планира да изкопае труповете на хиляди норки, които бяха избити през последния месец заради опасността от разпространение на опасен щам на COVID-19.

Причината е, че част от мъртвите животни започнали да "излизат" от гробовете си, предава CNN.

Около 17 милиона норки бяха умъртвени и погребани във военна зона в западната част на страната.

Телата на животните са заровени на дълбочина от над два метра, но въпреки това стотици от тях започнали да се появяват отново над земята.

Според експертите, цитирани от местните медии, причината за необичайното явление е газът, използван за ликвидирането на животните.

Той карал труповете да се подуват и да се издигат над почвата.

Според датския министър на земеделието Расмус Прен едно от възможните решения е останките на норките да бъдат изровени и изгорени. За това обаче ще бъде необходимо разрешението на екологичните служби.

Държавната телевизия TV2 пък съобщи, че труповете ще бъдат дезинфекцирани и погребани отново.

Прен пое управлението на земеделското министерство, след като неговият предшественик Могенс Йенсен подаде оставка именно заради издадената от него заповед за ликвидиране на цялата популация от изкуствено отглеждани норки в страната.

Природозащитните организации публикуваха кадри на процедурите по умъртвяване на животните, които предизвикаха остър обществен отзвук.
Икономическите щети от действията на властите също са сериозни, тъй като индустрията за преработка и износ на кожи осигурява близо 6000 работни места в Дания.