ФБР публикува първия документ, свързан с разследване на терористичните атентати на 11 септември 2001 г. в събота вечер, по-малко от 10 дни след като президентът Байдън подписа указ, който разпорежда на Министерството на правосъдието и свързаните с него агенции да направят някои досиета публично достояние, пише американският вестник The Hill.

ФБР публикува значително редактиран доклад от април 2016 г., свързан с разследването му относно ролята на правителството на Саудитска Арабия в подкрепата на похитителите, извършили терористичната атака.


Докладът осветлява разследването на Омар ал-Баюми, саудитски студент в Калифорния. Той беше заподозрян в предоставянето на логистична подкрепа на двама от похитителите, Наваф Ал-Хазми и Халид Ал-Мидхар.

В доклада се представя подробна информация за документа от разговорите, проведени през ноември 2015 г. с лице, което според ФБР е имало контакт с Баюми. Името на лицето е извадено от доклада.

В допълнение, докладът подробно описва, че интервюираното лице има връзки с консулството на Саудитска Арабия в Лос Анджелис и поддържа „добри лични взаимодействия с ръководството на консулството“.

В доклада ФБР подробно описва, че Баюми е предоставил парични преводи, помощ при пътуване, настаняване и финансиране на похитителите.

Докладът на Комисията от 11 септември 2004 г. откри оскъдни доказателства, че саудитското правителство е свързано с похитителите.

Според съдебния протокол от 2017 г. на бивш служител на ФБР в Лос Анджелис, разследващите са открили доказателства, че Баюми е бил разузнавач под прикритие и е бил активен в терористична клетка заедно с Фахад ал Тумаири.

ФБР стартира операция Encore през 2006 г., която разследва възможното участие на Саудитска Арабия в атентатите. Операцията продължи около десетилетие, преди да приключи през 2016 г.