Разкрити са особено важни доказателства в хода на разследването на убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара, много ясно се открояват връзките на убиеца му с Фетуллах Гюлен. Това заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който бе категоричен, че убийството на дипломата е планиран терористичен акт. Разследването, съвместно с руските експерти, продължава с бързи темпове.
„Доказана е връзката на терориста с организацията ФЕТО на Фетуллах Гюлен, тя е започнала още в ранното му детство и е формирала линията му в живота. Връзките му са се засилили особено през последната година и половина“, посочи Сойлу, но без да огласява детайли.

Според него сценаристът на всички кървави събития в Турция до изборите от 7 юни миналата година и после до покушението върху Андрей Карлов е един и същ, а кюрдските сепаратисти от ПКК, организацията ФЕТО и ДАЕШ /Ислямска държава/ са само актьори на театралната сцена. 

В.“Хюрриет“ съобщава, че експертите от разследването не успяват да пробият една от буквите на паролата на телефона на атентатора и се налага да бъде ползван специален софтуер, както и да се поиска помощ от Apple. Прокуратурата и дирекцията по сигурността търсят данни за това как терористът-полицай Мерт Алтънташ е научил, че посланикът ще отиде на изложбата без охрана, разследват се всевъзможните му връзки и най-вече кой е поръчителят на екзекуцията на руския дипломат.

При проследяването на телефона му вниманието на разследващите е привлечено от името на жена. Открит е адресът й, тя е неговата приятелка и днес е арестувана. Сестрата на Алтънташ, с която той много често е говорил по телефона, по време на разпитите е заявила, че никога не са обсъждали идеологията му, хората, с които се среща или намеренията му за покушението.