Ръководителят на самопровъзгалсената Донецка народна република Александър Захарченко е бил убит по време на траурни мероприятия в памет на изпълнителя Йосиф Кобзон, каза временно изпълняващия длъжността лидер на самопровъзгалсилата се Луганска народна република Леонид Пасечник. Александър Захарченко бе убит в петък вечер в резултат на експлозия в кафе "Сепар" в центъра на Донецк.

Министърът на финансите на самопровъзгласилата се република Александър Тимофеев беше сериозно ранен при експлозията. Общо 11 души са пострадали. Властите в Донецк признаха инцидента за терористичен акт. Според изпълняващия длъжността глава на републиката Дмитрий Трапезников, няколко души са задържани за убийството на Захарченко.

По неговите думи те са потвърдили, че става дума за диверсия от Киев. На свой ред, службата за сигурност на Украйна по-рано отхвърли обвиненията за участие в убийството. "Александър Захарченко е бил убит не на бойния пост, а по време на траурни мероприятия, в момента, когато ръководството на републиката почиташе още един герой на Донбас Йосиф Кобзон" - каза Пасечник в официално обръщение във връзка със смъртта на ръководителя на самопровъзгласената Донецка народна република.