Специалисти от Министерството на извънредните ситуации в Русия са провели инспекция в района на разрушения хълм в Хабаровски край, където се предполага, че е паднал метеорит. 

Експертите установили, че има свлачище на почвата от планински склон. Според тях няма заплаха от наводняване на селищата, тъй като река Бурея е заледена. Бурейският ВЕЦ работи нормално.

По време на инспекцията специалистите проверили версията за падането на метеорит в коритото на реката.
По-рано Алексей Маловичко, научният директор на Геофизичните изследвания на Руската академия на науките, заяви, че неговите специалисти не са регистрирали падане на метеорит в Хабаровския край.Според експерта, най-вероятно, става въпрос за обикновено свлачище. От Института по динамика на геосферите също смятат, че разрушаването на хълма не е причинено от падането на метеорит. Не са регистрирани и сеизмични събития в региона.
В същото време Петър Шебалин, главен изследовател в Института за теория на прогнозата на земетресенията и математическа геофизика, разказа какво може да причини срив на хълма в Хабаровския край.

Учени: Открихме голяма аномалия в района на падането на метеорита, отрязал хълм в Русия

"Хълмът може да се срути, без да се сблъска с обект. Има такива случаи, но те са много редки, защото ако нещо може да се срине, то рухва, когато има някакво външно влияние (земетресение или метеорит). Но когато няма допълнителни фактори тогава част от една планина или хълм рано или късно ще се срине -  каза сеизмологът. Според него термичните ефекти могат също да доведат до срив. Въздействията на дълбочина не могат да доведат до повърхностно свлачище.


"Поради внезапни промени в температурата скалният материал се разширява или, обратно, се стеснява. Това е възможно само на повърхността, където температурните колебания могат да бъдат бързи. На дълбочина това не се случва. Там ситуацията е съвсем различна, затова в този случай по-скоро се касае за въздействие” , заключава той.