Вече няколко години кубинската армия оперира комплексите "Стрела-1" и "Стрела-10", пригодени за използване на авиационни ракети, които преди това бяха предназначени за изпълнение на задачи “въздух-въздух”.

Трябва да се признае, че тази мярка е принудителна. Факт е, че съществуващите средства за поразяване са с отдавна изтекли срокове на експлоатация и са отписани, пише "Поглед инфо".

Първите, които бяха изпратени за модернизация, бяха системите 9K31, направени на базата на колесен БРДМ-2. На тях са монтирани ракети Р-13M с термична глава, каквито можеше да се видят н изтребителите МиГ-21, МиГ-23 и МиГ-29.


В сравнение със стандартните боеприпаси такава ракета има по-мощна бойна глава: 11 кг срещу 2,35 кг.

Съдейки по фотографиите, обновените зенитни самоходки доста активно се използват от войниците на острова на Свобода в различни учения.

По-късно се появи вариант на преобразуването на верижната "Стрела-10", направена на платформата на лекия брониран транспортьор-теглич МТ-ЛБ.

Бойните превозни средства вече са получили други ракети, по-напредналите Р-60 с подобна система за насочване, които могат да се използват не само от самолети, но и от хеликоптери.

По-рано подобна работа беше извършена от сръбски експерти, въпреки че те, заедно с гореспоменатите Р-13 и Р-60, също „приземиха“ самолетните комплекси Р-73 от четвърто поколение.

В Йемен бунтовниците хусити за унищожението на самолетите и безпилотните летателни апарати на своите противници нееднократно са използвали импровизирани пускови установки, приспособени за изстрелване на ракети “въздух-въздух” Р-27Т.

Превод: В.Сергеев