Кризата на финансовите пазари засегна и руските олигарси. Компаниите им изгубиха близо 75 % от стойността си. Но от нова скромност на "новите руснаци" няма и следа! Руските богаташи продължават да харчат като за последно.
Въпреки кризата купонът тече ли тече. Суперскъпият московски клуб "Дъ Моуст" предлага на горните десет хиляди възможности за разпускане и отклоняване на вниманието от борсите и в днешните тежки времена. Наистина руските свръхбогаташи според някои преценки са изгубили около 230 милиарда евро вследствие на световната финансова криза. Ала това не влияе на доброто им настроение. Клубът е пълен, както винаги.
На дансинга "златната руска младеж" се вихри безгрижно до зори. Само огромният кристален полилей над дансинга е струвал 1 милион и 200 хиляди долара. Клуб "Дъ Моуст", който в превод от английски май се родее с българския "най-клуб" в чисто лексикален смисъл, неотдавна дори покани на "анти-кризисен купон" в памет на рухналата американска инвеститорска банка "Лемън брадърс".
"При нас дойдоха много инвестиционни банкери, които въпреки големите загуби и многото фалити успяха да оценят нашия хумор и нашата ирония, с които разглеждаме проблемите на световната икономика", обяснява директорът на клуба Сергей Парамонов. Анна Баранова пък, главната редакторка на руското списание "Фигаро", е на мнение, че купонът няма да спре. Тя смята, че московският нощен живот ще стане по-малко вездесъщ, но общо взето забавленията няма да секнат. Поне за онези, които още имат пари и искат да се забавляват.
Само претенциите ще станат още по-високи, мисли Баринова. Който харчи много пари по време на криза, изисква и висша проба качество. Качество може да предложи например звездата на дизайна Елена Ярмак. Нейните облекла от нутрия са уникати. В бутиците й в Москва, Ню Йорк и Милано върхушката е като у дома си. Джанет Джексън вече си е купила нейна дрешка. Мелани Грифит - също, и, естествено, руските мегабогаташи. Цените не са изписани и се казват само на ухо.
И въпреки кризата бизнесът върви. Дизайнерката е убедена, че именно заради лошите финансови вести хората се стремят да имат истинска нутрия, чиято стойност не може да се сгромоляса така скоростно като курсовете на борсите.
Междувременно в клуб "Дъ Моуст" купонът продължава да тече - независимо от борсовите курсове и сгромолясването на цените на петрола. Който има достатъчно средства, не се отказва от нищо и по време на криза. /Дойче веле