Номинираният от новия американски президент Джо Байдън за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс заяви пред сенатска комисия, че вижда конкуренцията с Китай – и противопоставянето на неговото „хищническо и враждебно“ ръководство – като ключовия приоритет в националната сигурност на САЩ, пише "Фокус", позовавайки се на Reuters.

64-годишният Бърнс, бивш дипломат от кариерата по време на демократични и републикански администрации, се очаква да спечели лесно потвърждение за директор на ЦРУ.

Бърнс вече е бил потвърждаван от Сената пет пъти за длъжността му като посланик в Йордания и Русия и три висши длъжности в Държавния департамент.

Комитетът по разузнаване на Сената вероятно ще гласува за потвърждението му в края на следващата седмица или седмицата след това, за да даде време на членовете да изпратят повече въпроси, каза служител на Конгреса.

Свидетелствайки пред комисията, Бърнс очерта четирите си основни приоритета - „хора, партньорства, Китай и технологии“ - ако бъде потвърден.

Той нарече Китай „страховит, авторитарен противник“, който укрепва способностите си да краде интелектуална собственост, да потиска народа си, да разширява обхвата си и да изгражда влияние вътре в САЩ.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лициян заяви, когато беше попитан за коментарите на Бърнс, че се надява, че САЩ могат да „отхвърлят манталитета си на игра с нулева сума ... и да приемат положителна и конструктивна политика спрямо Китай“.

Предишната администрация на САЩ е нанесла „неизмерима вреда“ на отношенията между САЩ и Китай, каза Жао, изказвайки се на ежедневен брифинг в Пекин в четвъртък.

В хода на изслушванията в Сената, Бърнс каза, че ако е ръководител на колеж или университет в САЩ, би препоръчал да се закрият Институте Конфуций - финансирани от Пекин културни центрове в университети, които много от членовете на Конгреса смятат за пропагандни инструменти.

Бърнс беше представен по време на изслушването от авторитети и на двете партии във външната политика - бившият държавен секретар Джеймс Бейкър и бившият директор на ЦРУ и министър на отбраната Леон Панета. Той ще бъде първият дипломат от кариерата, който ще ръководи агенцията.

Сенатори и от двете партии приветстваха Бърнс по време на необичайно приятелско двучасово изслушване в Конгреса. Републиканецът Ричард Бър, бивш председател на комисията, заяви, че очаква с нетърпение потвърждението на Бърнс. Демократът Рон Уайдън похвали резултатите на Бърнс за правата на човека и каза, че ще го подкрепи.

Конкуренцията с Китай е основен приоритет за администрацията на Байдън - и за членовете на Конгреса, които искат твърда линия спрямо Пекин. Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на Байдън, също призова за „агресивна позиция“ към заплахата от Китай на изслушването си миналия месец.

Руската агресия също е постоянна грижа, особено намесата й в изборите в САЩ и неотдавнашната хакерска атака на SolarWinds, която проникна в правителствените агенции и за която американските власти обвиниха руски хакери.

Бърнс каза, че администрацията на Байдън скоро ще изготви оценка на свързаните с Русия въпроси, включително хакването на SolarWinds.

По думите на вероятния бъдещ директор на ЦРУ, „познатите“ заплахи продължават, включително от Русия, Северна Корея и Иран. Той също така каза, че изменението на климата, глобалните здравни проблеми и кибер заплахите са големи рискове, а „враждебното, хищническо китайско ръководство е най-голямото ни геополитическо изпитание“.

Бърнс помогна за воденето на тайни преговори с Иран през 2013 г., които помогнаха да се проправи път за международното ядрено споразумение, срещу което се противопоставиха републиканците. Той заяви в съдебното заседание, че на Иран не трябва да се разрешава да има ядрено оръжие.