Новоизбраният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер може да посети Руската федерация в новото си качество, съобщиха за руския вестник „Известия“ източници от германските външнополитическите кръгове.
Покана от руския държавен глава Владимир Путин Щайнмайер вече е получил. За точни срокове на посещението му още е рано да се говори, новоизбраният президент все още не е встъпил в длъжност. Въпреки това в дадения случай е важен самият факт за предстоящото пътуване на Щайнмайер в Москва, тъй като досегашният президент на Германия Йоахим Гаук категорично отказваше да посети Русия. Конкретно той игнорира Олимпийските игри в Сочи.

От Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която представлява новоизбрания президент, коментират за „Известия“, че Франк-Валтер Щайнмайер много пъти е бил в Русия и никога не е отказвал визити. Експертите на свой ред са уверени, че новият германски държавен глава разбира важността на отношенията между Берлин и Москва, а неговото посещение ще стане важен сигнал за цяла Европа.Източник: "Фокус"