Тъй като има зад гърба си голям политически опит, по мнението на мнозина Джоузеф Байдън ще бъде добър вицепрезидент. Байдън познава добре международната политика, която винаги е била слабата страна на Барак Обама. Това означава, че в администрацията на Обама този негов недостатък може да бъде поправен, ако на Байдън бъде възложено да се занимава с международните въпроси, се казва в материал в хърватското издание “Национал”.
Джоузеф Байдън е новият вицепрезидент на Америка. Той е 65-годишен, демократ-сенатор от щата Делауеър. Байдън е един от най-опитните американски сенатори с над 30 години стаж в американския Сенат. Вицепрезидентският пост е върхът в кариерата на този много успешен и изтъкнат либерален сенатор, макар че той имаше и по-големи амбиции. Миналата година започна президентска кампания, но Обама го победи на предварителните избори в Айова. Тогава съобщи, че напуска кампанията. През 90-те години Байдън проявява интерес към кризата и войните в бивша Югославия. Той смяташе, че кризата може да бъде разрешена единствено със силен ангажимент от страна на САЩ и международната общност на страната на жертвите на агресията и на първо място на страната на бошняците. След терористичните нападения от 11 септември 2001 г. Байдън подкрепи президента Джордж Буш за започването на война срещу “Ал Кайда”, подкрепи нападението в Афганистан, беше на мнение, че Саддам Хюсейн трябва да бъде свален от власт в Ирак по хуманитарни причини. По-късно все пак леко се дистанцира от политиката на Буш в Ирак. Привлече силно вниманието, когато преди две години предложи Ирак да се трансформира във федерална държава, споменавайки Босна и Херцеговина като пример.
Байдън влиза в политиката много млад. Първият му политически ангажимент е в местните власти в окръг Ню касъл кънтри, където остава три години. Делауеър е малък щат на брега на Атлантика, има само 865 000 жители. Поради малкото население местният политически живот е редуциран и затова младите хора могат бързо да напредват в политиката, което доказва и Байдън. Едва 30-годишен е избран в Сената. Още като студент през 1966 г. Байдън се оженва за Нели, от която има три деца. През 1972 г., когато вече е избран за сенатор, съпругата и дъщеря му загиват при катастрофа, а двамата им синове пострадват тежко. Байдън първоначално решава да се откаже от политиката и напълно да се посвети на възстановяването на синовете си. Убеждават го да не прави това и той решава да остане в Сената. Полага сенатската си клетва в болничната стая на синовете си. Заради тях решава да остане да живее в предградие на Уилмингтън, като всеки ден пътува за заседанията на Сената във Вашингтон по час и половина с влак. По-късно се жени за втори път и от този си брак има дъщеря. Сега синовете му от първия му брак са адвокати. Макар и дошъл от много малък щат, с годините Байдън става един от най-влиятелните американски сенатори. В Сената е вече 36 години, а през следващите четири години ще е вторият човек в САЩ. /БЛИЦ