Американските въоръжени сили проведоха ракетни изпитания като част от учения на НАТО, стреляйки от Румъния в стратегически важното Черно море.

Това се случва насред напрежение по границите на Русия.

Медии съобщиха в сряда, че повече от 130 войници и 30 единици военно оборудване са били намесени в ученията на НАТО, които се проведоха.

При тези учения две напреднали оръжейни системи изстреляха ракети по мишени във водата.
Пусковите устройства за мобилните артилерийски ракети М142 бяха пренесени по въздух от американските бази в Германия до Румъния специално за тези учения.

Списание Форбс отрази операцията от близо и отбеляза, че "това се случва само на 440 километра през Черно море от румънския бряг до Крим".

От списанието спекулират относно логиката зад решението на Вашингтон да изпитва оръжейните си системи толкова близо до Руската федерация.

Според тях "армейските установки за М142 летящи от и около Румъния представляват сериозна и непредвидима заплаха за руските сили в този регион".

Обсегът на ракетните установки е около 300 километра, което сигнализира, че американските сили може би ще ги използват за да ударят съоръжения в Крим, който се реинтегрира в Русия през 2014 година.

В сряда, заместник-началникът на Публичната камара на Крим, Александър Форманчук предупреди репортерите, че руските въоръжени сили са разположили модерна техника на полуострова.

Той заяви, че тази техника ще неутрализира "всяка изненадваща ракетна атака".

Александър Форманчук добави, че ученията на американците се вписват в по-широка тенденция на ескалация.
"Провокациите срещу Крим станаха по-редовни", заяви той.

"За съжаление, ставаме свидетели на допълнително влошаване на международните отношения и международната ситуация. И темата за Крим е конвенционална причина за ескалацията на подобни провокации", обясни Форманчук.

Новините идват на фона на влошаването на дипломатическите отношения между двете страни, след като във вторник Русия съобщи, че американският флотски ескадрен миноносец "Джон Маккейн" е бил прихванат на два километра дълбочина в руските териториални води в Тихия океан.

това се е случило близо до Владивосток, столицата на руския Далечен Изток.

Ескадреният миноносец от клас Удалой, "Адмирал Виноградов" е следвал плътно американския военноморски съд и го е предупредил, че ще бъде потопен, ако не напусне залива Петър Велики.

Американският флот отхвърли критиките на Москва за набега си в руски води. Американците заявиха, че бойният им кораб е действал по така наречената операция за свобода на навигацията.

Освен това, американски представители разкритикуваха "прекомерните морски претенции на Русия" към въпросната територия.
Решението на Вашингтон едностранно да се изтегли от редица споразумения и сделкти за оръжеен контрол също така подхрани напрежението с Русия.

През 2019 година, Белият дом обяви, че ще се изтегли от Споразумението за ядрени оръжия със среден обсег, което забранява тестването и разполагането на някои видове ракети.

Съединените щати тогава обвиниха Москва, че нарушава условията на споразумението, което Русия отрече.

По-рано този месец Америка терминира участието си в Споразумението за отворените небеса от Студената война, което позволяваше взаимни въздушни разузнавателни полети.

Целта на това споразумение беше да се разсейват страховете относно придвижването на военна техника и ядрени оръжия.

Отново, от американския Държавен департамент размахаха пръст към Русия за неуспеха на пакта, въпреки че пълните детайли на предполагаемите нарушения на споразумението все още не са изнесени публично.