Нивото на обществено доверие на руснаците в президента им Владимир Путин се е повишило с 0,5 процентни пункта до 81,3% за една седмица. Това сочат данните на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувани в петък.

Проучването е проведено на 1-7 август сред 1,6 хиляди пълнолетни руснаци, предават информационните агенции, цитирани от БТА.

„На въпроса за доверието в Путин 81,3% от участниците в проучването отговориха положително, нивото на одобрение на дейността на президента беше 78,3%“, се отбелязва в изследването.

Дейността на руското правителство се одобрява от 52,6% от анкетираните, а работата на министър-председателя Михаил Мишустин се одобрява от 52,2% от анкетираните. 63,1% казват, че вярват на Мишустин.

Reuters: Рейтингът на Байдън пак се срина

Анкетираните изразиха и отношението си и към лидерите на парламентарно представените партии в Русия. На председателя на Централния комитет на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов се доверяват 33,8%, на лидера на „Справедлива Русия - За правда“ Сергей Миронов - 31,3% и т.н.

Нивото на подкрепа за Единна Русия е 40,7%, Комунистическата партия - 10,8%, Нови хора - 4,2% (минус 0,2 процентни пункта на седмица), Либералдемократическата партия - 7,5%, Справедлива Русия - За правда - 5,7%