Серийните атентати в индийския град Мумбай разкриват едно ново качество на международния тероризъм. Това твърди в коментара си наблюдателят от Дойче веле Томас Бертлайн. Ето неговите аргументи:
Чувството на страх и несигурност, което атентаторите успяха да създадат в Мумбай, може да се сравнява само с онова в Америка след 11 септември 2001 година. Свидетели сме на ново равнище на глобалния тероризъм. През последните години индийските градове привикнаха, за съжаление, с тероризма. Дълго време винаги, когато имаше терористични акции в Индия, по инерция се сочеше съседен Пакистан.
Постепенно обаче индийските власти проумяха, че съществуват различни индийски групи от терористи, които действат от вътрешнополитическа мотивация: индийски мюсюлмани, които се чувстват дискриминирани от радикалните индуски политици; всевъзможни сепаратистки групировки, от Кашмир до североизточна Индия; и не на последно място предполагаеми индуистки групи, които от своя страна атакуват ислямски обекти.
Но схемата на последните атентати е по-различна. Координираните нападения срещу "меки цели" - това може да е само дългата ръка на Ал Кайда. Цялата тази сложна операция не би била по силите на локални или национални групи. Целенасоченото подбиране на американски, британски и израелски заложници също се покрива с целите на международния тероризъм.
В първото си изявление индийският премиер Манмохан Сингх заяви, че групата, стояща зад сегашната офанзива, действала от "бази в чужбина". Макар че той не назова поименно Пакистан, най-вероятно станалото отново ще повиши напрежението между двете съседни страни и ядрени сили. Нищо чудно тъкмо такава да е била целта на терористите.
Неизбежно се сещаме за 2001 г., когато само няколко месеца след 11 септември терористи нахлуха в парламента в Делхи. Индия обвини Пакистан и мобилизира войските си. Докато двете страни стояха на прага на войната, Ал Кайда се възползва от заетостта на пакистанската армия по източната граница на страната и след американското нахлуване в Афганистан се установи в пограничния район на Пакистан. Тъкмо в този район сега Ал Кайда е под натиск от страна на пакистанската армия и американската авиация. Терористите са силно заинтересувани от влошаване на индийско-пакистанските отношения и отклоняването на пакистанската армия на изток.
С други думи, станалото в Мумбай надхвърля може би границите на Индия. Това е предизвикателство и към новия американски президент и неговите амбициозни планове за Афганистан и Пакистан. /БЛИЦ