Новият коронавирус може да оцелее във въздуха за около три часа и на някои повърхности до три дни, показва ново проучване, цитирано от Daily Telegraph. Изследването е на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания и Националните институти по здравеопазване в САЩ.

В публикуваното тази седмица изследване в medRxiv американски учени пишат, че вирусът е устойчив във въздуха в продължение на няколко часа. Учените също са установили, че вирусът може да оцелее до четири часа върху повърхности от мед, 24 часа върху картон и 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

Екипът е имитирал какво може да се случи, ако заразен човек се изкашля или се изкиха. Той също е анализирал в каква продължителност вирусът живее на различни повърхности и е установил, че най-вероятно хората могат да го прихванат впоследствие след докосване на повърхност.

Но подобни резултати след тестове на частици от тежък остър респираторен синдром (Sars) подсказват, че устойчивостта не е причина за бързото разпространение на Covid-19.

Тези предварителни резултати могат да помогнат да се обясни защо вирусът се доказва като труден за ограничаване.

От седмици много експерти заявяват, че бързото разпространение на Covid-19 е индикация, че вирусът много лесно се предава.