Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата, предупреди един от създателите на ваксината на Oxford-AstraZeneca.

На публична лекция проф. д-р Сара Гилбърт заяви, че е необходимо по-голямо финансиране за готовност за пандемии, за да се предотврати загубата на постигнатия напредък.

Тя също така предупреди, че ваксините може да се окажат по-малко ефективни срещу варианта Омикрон на коронавируса, предаде BBC.

"Това няма да е последният път, когато вирус застрашава живота и препитанието ни. Истината е, че следващият може да е по-лош. Той може да бъде по-заразен, по-смъртоносен или и двете. Не можем да допуснем ситуация, в която сме преминали през всичко това и все още няма финансиране за готовност за пандемии", добави тя.

Коментирайки варианта Омикрон, тя каза, че шпайк протеинът съдържа мутации, за които е известно, че увеличават трансмисивността на вируса.

"Но има и допълнителни промени, които могат да значат, че антителата, предизвикани от ваксините или от заразяването с други варианти, могат да бъдат по-малко ефективни за предотвратяване на заразяването с Омикрон. Докато не разберем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем мерки за забавяне на разпространението на този нов вариант", подчерта професорът.