Повече от десетилетие САЩ поддържат тайно разузнавателно партньорство с Украйна, което сега е критично за двете страни в противодействието на Русия, пише "Фокус", позовавайки се на американският вестник The New York Times.

В статията се разказва за подземен бункер, построен да замени разрушената няколко месеца след началото на войната командна точка, описана като "секретен център на украинската армия“.

"Украински военни екипи проследяват руски шпионски сателити и подслушват разговори между руски командири. На един екран червена линия показва маршрута на дрон с експлозиви, преминал през руската противовъздушна отбрана от точка в централна Украйна до цел в руския град Ростов", се казва в доклада на вестника.

От редакцията подчертават, че базата е почти изцяло финансирана и частично оборудвана от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. И все пак сега, в третата година от война, отнела стотици хиляди животи, разузнавателното партньорство между Вашингтон и Киев остава "ядрото на способността на Украйна да се защитава“.

"ЦРУ и други американски разузнавателни агенции предоставят разузнавателна информация за целенасочени ракетни удари, проследяват движенията на руските войски и помагат за поддържането на шпионски мрежи“, отбелязват журналистите на вестника.

Според изданието това партньорство не е имало за цел да отприщи война, а Украйна "не е единственият бенефициент“ от него.

"Корените бяха пуснати преди десетилетие, оформиха се при управлението на трима много различни президенти на САЩ, тласкани от ключови фигури, които често поемаха смели рискове.

Това начинание превърна Украйна, чиито разузнавателни служби дълго време се смятаха за напълно компрометирани от Русия, в един от най-важните за Вашингтон партньори от разузнаването срещу Кремъл“, се казва в статията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук