Ще се вкопчат ли в кръвопролитна война двете бивши съветски републики Русия и Украйна? Този въпрос вълнува света в момента.

Макар и от всички страни да се чува, че не искат война то от действията им излиза, че се готвят за такава всеки момент.

Русия е евакуирала 18 души, предимно жени и деца, от посолството си в Киев на 5 януари, а още 30 души са напуснали две седмици по-късно другите две консулства в Одеса и Харков, съобщава „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на украински източници.

Макар че това изглежда като първото нещо, което една страна би направила преди да започне война, руското външно министерство отрича информацията, заявявайки, че „руското посолство в Киев работи нормално“.

Обвиненията идват в момент, когато западните държави обвиняват Москва, че трупа войски по границата с Украйна с намерението да нахлуе в страната през следващите седмици и месеци – намерение, което Кремъл многократно отрича публично.

Миналата седмица Си Ен Ен заяви, че "група от оперативни работници", обучени в градска война и използване на експлозиви, е била изпратена, за да "извърши актове на саботаж срещу собствените сили на Русия", за да създаде извинение за военна намеса в Украйна.

С други думи, Русия може да атакува себе си, за да оправдае бъдещата окупация. „Русия полага основата за възможност за създаване на извинение за окупация, включително чрез саботаж и разузнавателни операции, обвинявайки Украйна, че подготвя неизбежна атака срещу руските сили в Източна Украйна“, каза Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на САЩ.