Радикалното движение на талибаните продължава да развива структурата на правителството, но вече подчерта, че това ще стане в рамките на шериата. 

И въпреки че дава уверения, че ще позволи на жените да учат и работят, те все пак силно ограничиха правата на нежния пол.

На жените в Афганистан ще бъде разрешено да учат в университети, но отделно от мъжете, съобщава британският вестник The Independent, позовавайки се на изявление на Абдул Баки Хакани, назначен за действащ министър на висшето образование от талибаните, които завзеха властта в страната.

Хакани каза, че новата образователна система в Афганистан ще осигури отделно образование за жени и мъже. Освен това само жени ще могат да преподават на студентки.

„Народът на Афганистан ще продължи да се стреми към висше образование в съответствие със закона на шериата, като същевременно гарантира безопасна образователна среда, в която мъжете и жените не са в една класна стая“, каза говорител на талибаните на среща на племенните старейшини.

Хакани също отбеляза, че учебната програма ще бъде изменена, за да се създаде „разумна ислямска учебна програма“ в съответствие с религиозните, националните и историческите ценности на Афганистан, както и със световните образователни стандарти.

Според The Independent, това потвърждава факта, че новият режим ще въведе по-строги стандарти за жените в Афганистан, въпреки че в най-консервативните региони на страната съвместното образование на мъже и жени не бе норма и при управлението на президента Ашраф Гани. Правозащитниците също изразяват загриженост, че въпреки обещанията, талибаните все пак възпрепятстват жените да продължат да работят.

Според вестника около 63% от жителите на страната са на възраст под 25 години и не си спомнят годините, в които талибаните бяха на власт. Те са израснали в условията на напредък в областта на правата на човека, който е постигнат през последните две десетилетия с участието на западни страни. Сега обаче „животът им трябва да се промени“.