Трима от петимата обвинени в заговор за взривяване на трансатлантически пътнически полети, се признаха за виновни пред лондонски съд днес, съобщиха британските медии.
28-годишният Асад Сарвар, 27-годишният Абдула Ахмед и 27-годишният Танвил Хюсеин също се признаха за виновни по обвинението за всяване на паника чрез разпространяване на видеозаписи, заплашващи със самоубийствени нападения във Великобритания. Останалите двама обвиняеми – 30-годишният Умар Ислам и 27-годишният Ибрахим Савант също се признаха за виновни по това обвинение, но не и по обвинението за участие в заговор за взривяване на пътнически самолети.
Обвинението твърди, че петимата са планирали серия от координирани взривове на борда на самолети, пътуващи от Лондон за САЩ и Канада през 2006 г. Според британските власти, те смятали да предизвикат взривовете чрез смесване на спортна напитка с определен вид гел за мазане. Сместа можела да се взриви от Ай-Под или клетъчен телефон. Всички тези принадлежности са разрешени на борда на пътническите самолети.

Според разследването, бомбите били изготвени в апартамент в североизточен Лондон, където било заснето и видео с шестимата участници в терористичната група. По време на съдебния процес двама от обвиняемите казаха, че са изготвяли видеоматериал за съдбата на мюсюлманите в Афганистан, Ирак и Ливан. Според признанията на единия от обвиняемите Сарвар, цитирани днес от британските медии, групата подготвяла бомбени атентати в сградата на британския Парламент, летища, терминали с горива и рафинерии. /БЛИЦ