Ураганът Густав, който вече взе близо 80 жертви в Хаити, Доминиканската република и Ямайка, може да връхлети Куба и южните части на Мексиканския залив още тази вечер или най-късно утре, съобщават агенциите. Американският президент Джордж Буш вече обяви бедствено положение в щата Луизиана и деблокира федерални помощи за потенциалните жертви.
Според най-новите данни скоростта на вятъра стига до 180 км в час, съобщават от американския национален ураганен център. Посоката му е северозапад и се предполага до вечерта бурята да е минала западните части на Куба и да наближи крайбрежието на Луизиана. По изчисленията на метеоролозите американският щат ще бъде застигнат от ураганните ветрове в началото на следващата седмица.  До момента той вече е достигнал категория 3 по петстепенната скала Сафир-Симпсън.
Във връзка с очакваното преминаване на Густав петролните компании прекратиха добива на газ и петрол в Мексиканския залив, за да могат работниците да се евакуират. Застрашени са петролни инсталации, от които се добиват 15% от суровия петрол и природния газ в САЩ.

Тропическата буря "Густав" предизвика силни наводнения в Ямайка. Там почти половината от населението е без електричество, на много места е въведен вечерен час. /БЛИЦ