Офицер от специалните части "Омега" с позивна "Рубин" опроверга "лъжата“ на Руската федерация, че нашествениците са успели да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) при Авдеевка, в района на индустриалната зона, предава УНИАН, цитирана от "Фокус".

"Руската армия ежедневно щурмува Авдеевка на големи групи от различни посоки, без да брои собствените си хора. Една от особено "кривите“ офанзиви се проведе в началото на ноември. Тогава окупаторите претърпяха тежки загуби“, заяви офицерът.

"Тактиката на врага се промени - атаките започнаха да придобиват характера на така наречените месни атаки, тоест всеки ден врагът се движи на големи групи и от различни посоки, без да се броят загубите им“, казва Рубин.

Той подчертава, че Авдеевка все още се контролира от бойците на украинските въоръжени сили. На украинците в това направление се противопоставят части на редовната руска армия "Спарта“, "Сомалия“ и ЧВК "Вагнер“. Въпреки активността на руснаците, никой няма да им даде Авдеевка, увери Рубин.

"Основно те (руската армия) работят с жива сила, артилерия и противникът много активно използва FPV дронове. Основно участват подразделения на редовната руска армия и по-специално части на Спарта, Сомалия и ЧВК "Вагнер“ там". "Те сега много активно използват всичките си сили, но ние стоим и ще стоим до края", подчерта офицерът от специалните части на ВСУ "Омега“.

По думите му, че в района на Донецк е паднал много сняг и става все по-трудно за придвижване на оборудването, а дронове се губят поради прекомерните валежи. Той посочва, че заради метеорологичните условия и заледяването на пътя доставката на боеприпаси е затруднена. В същото време Рубин добави, че руснаците разполагат с 2-3 пъти повече безпилотни самолети от украинците.

Той заяви още, че украинската армия вече е преминала на зимен камуфлаж поради метеорологичните условия.

"Завчера използвахме зелено, а днес разбираме, че има нужда от бели камуфлажи. Това много помага да скрием оборудването си и да се скрием за по-нататъшни действия", добави той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук