Екшън героят Брус Уилис, звездата от хита "Умирай трудно", се оттегля от актьорската си кариера поради заболяване, съобщи семейството му, цитирано от АФП.

"Брус се бори със здравословни проблеми и наскоро беше диагностициран с афазия (частична или пълна загуба на способността на човек да се изразява с помощта на средствата на езика – бел. ред.), която оказва влияние върху когнитивните му способности", се казва в публикация в Instagram от семейството му. "В резултат на това и след много обмисляне Брус се оттегля от кариерата, която означаваше толкова много за него."

Както БЛИЦ съобщи, още преди няколко седмици плъзнаха слухове за тежкото състояние на кино-легендата. Тогава режисьора Мат Ескандари, който работи с Уилис по няколко филма, написа коментар във Фейсбук, потвърждавайки неприятната новина.

Драма! Брус Уилис покосен от коварно заболяване, спира с киното СНИМКИ

67-годишният Брус Уилис е диагностициран с дегенеративно заболяване на мозъка, което засяга способността му да разбира говора, и ще се оттегли от актьорската си кариера, съобщи от своя страна „Дейли Мейл“.

В изявлението се добавя: "Това е наистина труден момент за нашето семейство и ние сме много благодарни за вашата непрестанна любов, съчувствие и подкрепа. Преминаваме през това като силно семейство и искахме да информираме неговите фенове, защото знаем колко много означава той за вас, както и вие за него“.
 

Според Националната асоциация по афазия състоянието представлява нарушение на езика, което засяга произвеждането или разбирането на речта и способността за четене или писане.

Асоциацията съобщава, че състоянието винаги се дължи на увреждане на мозъка, най-често от инсулт, особено при по-възрастни хора. Травма на главата, мозъчни тумори или инфекции също могат да причинят афазия.
 
Съобщението бележи край на продължилата десетилетия кариера на Уилис, която започна с малки роли в телевизионни предавания като Miami Vice и The Twilight Zone в началото на 1980-те, според IMDB.

Първата му голяма роля е като Джон Макклейн в хитовия филм Умирай трудно през 1988 г., което води до шест продължения.
 


 Уилис продължава филмовата кариера в култови филми като "Криминале", "13 Маймуни", "Шесто чувство" , "Армагедон" и много други. Той също така се появява в редица телевизионни предавания, включително класики като "Приятели" и "Съдружници по неволя".