Президентът Реджеп Ердоган спечели втория тур от изборите за държавен глава в Турция. При 99,22% преброени бюлетини той има 52,08% или за него са гласували 27,286,842 души. Опонентът му Кемал Кълъчдароглу получи подкрепата на 47,92% гласовете или 25,109,641 души.

Ето какво е разпределението по райони:

За Ердоган гласуваха предимно избирателите във вътрешността на страната.

Кълъчдароглу получи одобрението на гласоподавателите в европейската част на Турция, Истанбул, югоизточните райони на страната, населени с компактно кюрдско население, а също и в  средиземноморските провинции Чанаккале, Айдън, Мугла, Измир и Анталия.

Ето как изглеждат резултатите, сравнени с тези от първия тур!

 

 

 

 

 

 

Да припомним, до безпрецедентния в историята на Република Турция балотаж за президент се стигна, след като нито Ердоган, нито Кълъчдароглу не получиха необходимите 50%+един глас за избирането на един от тях на първи тур.

Гражданите на югоизточната ни съседка гласуваха на 14 май за държавен глава и парламент. Мнозинство в Меджлиса получи коалицията, начело с Партия на справедливостта и развитието.

Лидер на ПСР е Ердоган.

За втория тур бяха регистрирани над 64,1 милиона гласоподаватели, сред които повече 1,92 милиона извън Турция.

"Общо урните са 191 885", написа турският вестник "Сабах".

Единственият победител е Турция. Това заяви президентът Реджеп Ердоган след провелия се балотаж.

Турският президент се обърна към избирателите от покрива на автобус, като благодари за подкрепата и посочи, че е получена отговорността да управлява в следващите 5 години.

Първи поздравления към Ердоган отправиха емирът на Катар и унгарският премиер Виктор Орбан. 

„Скъпи ми братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравления за победата ти“ написа емирът Тамим бин Хамад Ал Тани в своя публикация в „Туитър“.

Унгарският премиер Виктор Орбан също приветства „безспорната“ победа за Ердоган.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук