Продължава гласуването на балотажа за президент в Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган гласува в средното училище "Сафет Чеби" в квартал Юскюдар, Истанбул, а опонентът му, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу - в столицата Анкара.

След като гласува Ердоган каза пред журналисти, че няма държава в света, където избирателна активност достига до 90 процента:

"Тук няма партии, няма бюлетини дълги 1 метър, има само двама кандидати. Тъй като народът ни ще даде гласа си за тези двама кандидати, вярвам, че днешното гласуване ще приключи много бързо. За първи път в турския демократичен живот се провежда такъв вот на президентските избори и няма държава в света с такава избирателна активност, до 90 процента."

Опонентът му - кандидатът на опозиционния Национален алианс и лидер на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, упражни правото си на глас в началното училище "Аржантин" в квартал Чукур хамбар в столицата Анкара.

Кълъчдароглу апелира всички граждани да участват в изборите: "Каня всички граждани да гласуват, и след като гласуват да следят урните, защото тези избори се провеждат в много трудни условия."

Преди първия тур на изборите на 14 май Кълъчдароглу твърдеше, че иска да бъде временно начело на държавата, за да измъкне Турция от едноличното управление на Ердоган и да върне парламентарната система, но получи по-малко гласове от опонента си.

Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, съобщи, че изборният процес в страната протича спокойно и безпроблемно. Йенер подчерта, че в сравнение с първия тур на президентските избори на 14 май, сега на балотажа резултатите могат да бъдат обявени по-рано.

"На изборите на 14 май участваха кандидатите и политическите партии, за това смятаме, че днес резултатите ще бъдат получени по-бързо, защото сега се състезават само кандидатите за президент." Това каза на пресконференция в Анкара, председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер.

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да спечели. 

На първия тур на гласуването на 14 май Ердоган получи 49,5% подкрепа. Кълъчдароглу, основният съперник на опозицията, получи 44,9 процента.Избраният президент ще определя политиката на Турция по отношение на икономиката, сигурността, вътрешните и международните работи

 Днес на балотажа над 64 милиона турци имат право да гласуват. Избирателните секции в страната бяха отворени в 8 ч. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук