Тийнейджър от САЩ се озова в болница със синдром, появил се на фона на коронавирусната инфекция. В интервю за Си Ен Ен 14-годишният Джак Макморъл описа усещането, което изпитал, като ''огън, бягащ по вените".

Джак, който е от Куинс, се почувствал зле в средата на април. По думите на баща му, първоначално момчето вдигнало лека температура, а по ръцете му се появили обриви.

След преглед при педиатър му бил предписан антибиотик, но след пет дни температурата му рязко се повишила.

Момчето пък добавя, че дори и не си помисляло, че симптомите му имат някаква връзка с коронавируса, защото всичко започнало с болки в гърлото.

Няколко дни по-късно Джак бил приет в болница със сърдечна недостатъчност, а температурата му била толкова висока, че не можел да се движи.

В болницата лекарите определили, че той е едно от 145 градски деца с педиатричен мултисистемен възпалителен синдром (ПМВС), който е свързан с вируса.


"Болеше ме даже когато някой друг движеше крайниците ми", признава момчето. "Единственият начин, по който мога да го опиша, е като електричество или огън, който преминава по вените ми", добавя той.

Лекуващият лекар на Джак - д-р Томас Конърс, че пациентът е имал симптоми като висока температура, висока сърдечен ритъм и ниско кръвно налягане. Лекарят отбелязва, че всички признаци на шок при Джак са били налице. 

Докторът добавя, че Джак е имал положителни резултати както за коронавирус, така и за антитела.

"Това ни показва две различни неща, два различни аспекта на тази инфекция“, казва Конърс.

Според резултатите от теста тийнейджърът се е борил с вируса достатъчно дълго, за да има антитела, но инфекцията все още била активна.

 
"Когато имате активна инфекция, особено инфекция, предавана чрез дихателните пътища, първо можете да я откриете в горните дихателни пътища, в носа и в гърлото.

След като се заразите, се надявате, че имунната ви система ще развие защита, ако се срещнете отново с вируса, а най-разпространеното нещо за защита са антителата", добавя лекарят.


Лекарите проучват случаите на синдрома, който, на пръв поглед, е поствирусно състояние в поне 18 американски щата. Синдромът е регистриран и в Италия и Великобритания.