Специален отдел на британското правителство е следил тайно и е заглушавал критици на политиката за Covid-19. Това съобщава вестник „Дейли телеграф“, позовавайки се на документи, разкрити по силата на Закона за свободата на информацията. 

Отделът за борба с дезинформацията е бил създаден от министрите за противодействие на така наречените „дезинформационни заплахи“ по повод на провежданата политика за пандемията. От доклада обаче става ясно, че той е бил използван за ограничаване на критиците на локдауните и масовото ваксиниране на деца.

СЗО с извънредно COVID решение, засягащо целия свят, след 20 милиона жертви и 3 години блокади

Отделът е работил активно с компании в социалните медии за заглушаване на обсъждането на правителствената политика. Постове на видни критици на локдауна са били премахвани от социалните мрежи, като има съмнения, че са били използвани технологии за предотвратяване на популяризирането, разпространението или широкото споделяне след намесата на хора от Отдела за дезинформация.

Сред видните критици, станали обекти на специално внимание, попадат професор Карл Хенеган - епидемиолог от университета в Оксфорд, доктор Алекс де Фигейредо - научен сътрудник в Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина и Моли Кингсли, която активно агитираше училищата да останат отворени. 

Скрийншот от публикацията

Депутати и активисти за свободата на словото осъдиха разкритията, наричайки ги „наистина смразяващи и инструмент за цензуриране на британските граждани“ по подобие на мерките на Китайската комунистическа партия.

„Дейли телеграф“ отбелязва, че голяма част от дейността на Отдела за дезинформация обаче продължава „да е обвита в тайна по съображения за национална сигурност“ и все още няма достъп до много от документите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук