На мисия в Черно море е изпратен големият десантен кораб USS Fort McHenry, съобщи пресслужбата на базирания в Средиземно море Шести флот на САЩ, чийто щаб е в Неапол. По-рано днес десантният кораб е преминал през пролива Дарданели.

Командващият на Шести флот Лиза Франкети заяви, че тези мерки потвърждават колективната решимост на САЩ и съюзниците им от НАТО и в региона да гарантират сигурността в Черно море. 

„Мисията на USS Fort McHenry потвърждава нашата колективна решимост към сигурността на Черно море и засилва отношенията с нашите съюзници и партньори от НАТО в региона. Нашите рутинни операции в Черно море също така показват присъщата гъвкавост и способност на военноморските сили на Шести флот на САЩ", подчерта вицеадмирал Лиза Франкети, която бе на посещение в България през август 2018 г.
 

Командващият Шести флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Лиза Франкети

Големият десантен кораб USS Fort McHenry може да носи 5 десантни катера на въздушна възглавница или 21 катера от типа LCM-6. Той може да осигури прехвърлянето на повече от 400 морски пехотинци.

Корабът е участвал в учения край бреговете на Норвегия през 2016 г., през 2015-а е бил изпратен на мисия към Йемен за възможна евакуация на сътрудниците на посолството на САЩ, използван е в хода на спасителна операция след голямото земетресение в Хаити през 2010 г.

Мисията на USS Fort McHenry в Черно море идва на фона на неотдавнашното изостряне на отношенията между Украйна и Русия, след инцидента със задържаните украински катери и военнослужещи./БЛИЦ